Fire Station, Grindelwald

Pitched green roof
project profile data
Area: 1.260 m²
Construction year: 2007
Architect/Design: ARCHIDEE GmbH, Grindelwald
Contractor: Kuenzli Gartenbau AG, Interlaken
System build-up: “Steep Pitched Green Roof” with Georaster®
Project report

The new fire station is located to the south of the new outdoor swimming pool, on the site of the former pool. The green roof flows wave-like upwards to the road above. As a result the building is incorporated aesthetically into the mountainside. An extensive green roof was installed along with Georaster® elements fitted from the bottom upwards. Pre-cultivated vegetation mats, each 2 m² in size, were placed above the system substrate for quick surface coverage and immediate protection against erosion. Flat plate solar collectors were fitted along parts of the roof ridge in order to generate warm water for the adjacent outdoor swimming pool.

  • Outdoor swimming pool and building with a sloped green roof
    The visitors of the outdoor swimming pool can enjoy a beautiful view onto the green roof.
  • Extensive green roof
    Pre-cultivated vegetation mats offered immediate ground coverage.
  • Sloped geen roof with Georaster®elements.
    The green roof was installed with Georaster®elements to transfer shear forces.
  • Flowering plants on an extensive green roof
    The dense flowering carpet attracts butterflies, bees and other pollinating insects.
  • Building with pitched roof in a mountainside landscape
    The building merges beautifully into the surrounding mountainside.
  • Extensive green roof
    Solar collectors were fitted along parts of the roof in order to generate warm water for the adjacent outdoor swimming pool.